Piriformis Syndrom

Piriformis syndrom er en tilstand, hvor piriformis musklen, der ligger i balderegionen, bliver spændt og forårsager baldesmerter. Piriformis musklen kan også i teorien irritere den nærliggende iskiasnerve og forårsage smerte, følelsesløshed og prikken langs bagsiden af benet og ind i foden (svarende til iskiassmerter). 

Eller kan den? 

I et studie fra 2014, obducerede Konstantinos Natsis et al. 147 kroppe. 
Her fandt man at iskiasnerven og piriformis fulgte det typiske anatomiske mønster i 275 lemmer (93,6 %). I 12 lemmer (4,1 %) gik den peroneal nerve igennem og tibialnerven under piriformis. I et tilfælde (0,3 %) forløb common peroneal og tibialnerven under piriformis. I et tilfæle (0,3 %) penetrerede begge nerver piriformis. I et tilfælde (0,3 %) passerede begge nerver over piriformis. Fire lemmer (1,4 %) viste ikke-klassificerede anatomiske variationer. Når en dobbelt piriformis muskel var til stede, blev to forskellige arrangementer af de to hoveder observeret.

I et andet studie fra 2015, obducerede Birhane Alem Berihu et al. 56 kroppe.
Resultatet her var ligeledes at der var en afvigelse i, om ischias´ forløb omkring piriformis.
42 underekstremiteter (75 %) viste normal anatomi af iskias nerven. 14 regioner (25 %) viste variationer i ischias nerven, hvoraf 6 regioner (11 %) viste en variation af ischias nerven i forhold til Piriformis musklen, tre regioner (5 %) viste yderligere variation af selve ischias nerven og fem regioner ( 9 %) viste variation i ischias nervens oprindelse. 


Summa summarum er det måske godt kan være piriformis der forvolder dine ischiasrelaterede symptomer. Er dette tilfældet er det vigtigt at kigge på, hvorfor din piriformis er spændt? 

Det kan skyldes 
-	Mekanisk 
-	Neurologisk
-	Arterielt
-	Metabolisk 

Fund vil typisk være: 
-	Tab af funktion (styrke/udholdenhed/bevægelighed)
-	Forandring i muskel-, tonus og textur. 
-	Asymmetri
-	Smerte

Piriformis innerveres via Lumbo-sacral plexus, af superior gluteal nerve, L5-S3, især S1-S3. Man har tidligere nævnt en "nerve to Piriformis" S2-S3, som den ene nerve der forsyner piriformis, men nyere forskning tyder på at den innerveres igennem superior gluteal nerve, L5-S3.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408241/. 

Superior Gluteal nerve, er en del af n. Ischiadicus, som typisk bliver påvirket i Lumbosacral området, hvor der kan blive påvirket af en problematik omkring diskus igennem diskus prolaps, diskus protusion, forarminal stenose (Reces Stenose) eller spinal stenose, venøs congestion L5, Pelvic viscera. 

Den får sin blodforsyning fra inferior gluteal artery, som stammer fra internal illiac artery. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519497/

Der er meget der kan influere på, hvorfor en piriformis muskel ufrivilligt bliver "spændt". 
Svaret kan være mange, men den får et neurologisk signal, hvorpå den spænder op. 
Miljøet kan være påvirket i muskelen lokalt.
Viscerosomatiske reflekser, hvor alt i pelvis området kan give et øget tonus i musklerne omkring plexet.  

Behandlingen er meget varierende, når man oplever piriformis syndrom. 
Dog er Osteopati bevist som en effektiv behandlingstilgang til piriformis syndrom og ischias relaterede problematikker - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519497/.

https://osteodanmark.dk/baekken/
Piriformis og N. Ischiadicus forskellige anatomiske variationer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *