HVAD FORÅRSAGER HOVEDPINE

Lægevidenskaben ved ikke helt, hvad der forårsager de fleste hovedpinetyper. De ved, at hjernevævet og kraniet ikke er årsagen, da disse ikke har nerver, der registrerer smerte. Men blodkarrene i hovedet og nakken kan signalere smerte, det samme kan vævet, der omgiver hjernen, og nogle større nerver, der stammer fra hjernen. Hovedbunden, bihulerne, tænderne og muskler og led i nakken kan også forårsage hovedsmerter.

Typisk er hovedpine ufarligt, men det kan også være et alvorligt tegn, som skal tages seriøst.

Her er det vigtigt at man får differentieret mellem alvorlig hovedpine, som kræver lægefaglig undersøgelse, da det kan skyldes alt fra forhøjet blodtryk til dårlig arbejdsstilling etc.

Hovedpine kan være invaliderende for den enkelte og symptomer og årsager kan være vidt forskellige.

I medicin er hovedpine eller cephalalgia et symptom på en række forskellige tilstande omkring hoved og nakke, men oprindelsen til tilstanden er desværre ofte ukendt.

BOOK EN TID Gratis screening
Nakkesmerter - Osteopati behandling - OsteoDanmark

PRIMÆRE OG SEKUNDÆRE HOVEDPINER

Primære hovedpinetyper:
Migræne
Spændingshovedpine
Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)
Medicinoverforbrugshovedpine (MOH)

Sekundære hovedpinetyper:
Hovedtraume
Whiplash / Piskesmæld 

Hovedpine som følge af kranie eller nakke vaskulære problematikker
Intracerebral hemorrhage
Subarachnoid hemorrhage
Giant cell arteritis

Hovedpine som følge af ikke-vaskulær intrakraniel problematik
Idiopatisk
Epidural punktering (lumbalpunktur ifm. fødsel etc.)

Hovedpine som følge af infektion
Hovedpine som følge af homeostase forandringer
Hovedpine som følge af kraniel, nakke, øjne, øre, næse, sinus, tænder, mund eller andre ansigt og kranie strukturer
Hovedpine som følge af mentale og psykiske problematikker
Andre trigeminale autonome hovedpiner (TAC)

book tid gratis screening

Migræne

Migræne beskrives ofte som stærk, dunkende smerte. De kan vare fra 4 timer til 3 dage og sker normalt én til fire gange om måneden. Sammen med smerten har folk andre symptomer, såsom hypersensitivitet eller overfølsomhed over for lys (photophobia), støj (hyperacusis) eller lugte, kvalme eller opkastning, mistet appetit. Nogle oplever ligeledes aura ifm. migrænen, hvor der kan være synsforstyrrelser, taleforstyrrelse og føleforstyrrelser, som efterfølges af hovedpine.

Årsagen til migræne er desværre ukendt, men nye teorier går på at det kan skyldes hæmmet blodforsyning til trigeminus nerven.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den mest almindelige type hovedpine blandt voksne og teenagere. De forårsager mild til moderat smerte og kommer og går over, over tid. De har normalt ingen andre symptomer.

Årsagen kan være mange, men det er vigtigt at få kortlagt blodtryk og sygdomshistorik samt genetiske faktorer i form af familiære forhold til hovedpine.

Typiske sammenhænge kan være muskelspændinger eller nedsat intra-kraniel venøst flow.

Klyngehovedpine (Cluster hovedpine)

Denne hovedpine er den mest alvorlige. Symptomerne kan være intens brændende smerte bag- eller omkring det ene øje. Det kan være dunkende eller konstant. Smerterne kan være så slemme, at de fleste mennesker med klyngehovedpine ikke kan sidde stille og ofte vil gå i tempo under et anfald. Udover ​​smerte, vil symptomet være at øjenlåget hænger, øjet rødmer, pupillen bliver mindre, eller øjet laver tårer. Næseboret på den side løber eller stopper.

Det kaldes klyngehovedpine, fordi det har tendens til at opstå i grupper. Du kan få dem én til tre gange om dagen i en klyngeperiode, som kan vare 2 uger til 3 måneder. Hvert hovedpineanfald varer 15 minutter til 3 timer. Det kan vække dig fra søvnen. Hovedpinen kan forsvinde fuldstændigt (din læge vil kalde denne remission) i måneder eller år, for så at komme tilbage senere. Mænd har tre til fire gange større risiko for at få dem end kvinder.

Medicinoverforbrugshovedpine (MOH)

Hvis du bruger en receptpligtig eller håndkøbs smertestillende medicin mere end to eller tre gange om ugen, eller mere end 10 dage om måneden, sætter du dig selv op til mere smerte. Når medicinen forsvinder, kommer smerten tilbage, og du skal tage mere for at stoppe den. Dette kan forårsage en kedelig, konstant hovedpine, der ofte er værre om morgenen.

Sinus hovedpine

Med bihulehovedpine mærker du en dyb og konstant smerte i kindbenene, panden eller på næseryggen. De opstår, når hulrum i dit hoved, kaldet bihuler, bliver betændt. Smerten kommer normalt sammen med andre bihulesymptomer, såsom en løbende næse, fylde i ørerne, feber og et hævet ansigt. En ægte bihulehovedpine er resultatet af en bihulebetændelse, så klumpen, der kommer ud af din næse, vil være gul eller grøn, i modsætning til det klare udflåd i klynge- eller migrænehovedpine.

Posttraumatisk hovedpine

Posttraumatisk stress hovedpine starter normalt 2-3 dage efter en hovedskade. Du vil føle: En svag smerte, der bliver værre ved f.eks. aktivitet, rejse sætte sig eller almen anstrengelse.

Svimmelhed
Stivhed
Besvær med at koncentrere dig
Hukommelsesproblemer
Træt hurtigt
Irritabilitet

Hovedpine kan vare i et par måneder. Men hvis det ikke bliver bedre inden for et par uger, så ring til din læge.

Læs mere her

Træningshovedpine

Når du er aktiv, har musklerne i dit hoved, nakke og hovedbund brug for mere blod. Dine blodkar svulmer op for at forsyne dem. Resultatet er en pulserende smerte på begge sider af dit hoved, der kan vare alt fra 5 minutter til 48 timer. Det rammer normalt, mens du er aktiv eller lige bagefter, uanset om aktiviteten er motion eller sex.

Hemicrania Continua (Trigeminal autonom cefalgia – TAC)

Hemicrania continua er en kronisk, vedvarende hovedpine, der næsten altid påvirker den samme side af dit ansigt og hoved. Andre symptomer omfatter:

Smerter, der varierer i sværhedsgrad, Røde eller tårevædede øjne, Løbende eller tilstoppet næse, hængende øjenlåg, Sammentrukket iris, Reagerer på smertestillende medicin indomethacin, Værre smerter ved fysisk aktivitet, Værre smerte ved at drikke alkohol, Nogle mennesker bemærker også migrænesymptomer som: Kvalme og opkast, følsomhed over for lys og lyd

Hormon hovedpine

Du kan få hovedpine af skiftende hormonniveauer under dine menstruationer, graviditet og overgangsalder. Hormonforandringerne fra p-piller og hormonbehandling kan også udløse hovedpine. Når de opstår 2 dage før din menstruation eller i de første 3 dage efter den starter, kaldes de menstruel hovedpine

Ny daglig vedvarende hovedpine

Disse kan starte pludseligt og kan fortsætte i 3 måneder eller længere. Mange mennesker husker tydeligt den dag, deres smerte begyndte.

Læger er ikke sikre på, hvorfor denne type hovedpine starter. Nogle mennesker oplever, at det rammer efter en infektion, influenzalignende sygdom, operation eller stressende begivenhed.
Smerten har en tendens til at være moderat, men for nogle mennesker er den alvorlig.
Symptomerne kan variere meget. Nogle er som spændingshovedpine. Andre deler symptomer på migræne, såsom kvalme eller lysfølsomhed.

Almindelige årsager til hovedpine omfatter:

Sygdom. Dette kan omfatte infektioner, forkølelse og feber. Hovedpine er også almindelig med tilstande som bihulebetændelse (betændelse i bihulerne), en halsinfektion eller en øreinfektion. I nogle tilfælde kan hovedpine skyldes et slag i hovedet og er sjældent et tegn på et mere alvorligt problem.

Stress. Følelsesmæssig stress og depression samt alkoholforbrug, fravær af måltider, ændringer i søvnmønstre og for meget medicin. Andre årsager omfatter nakke- eller rygbelastning på grund af dårlig kropsholdning.

Dit miljø, inklusive passiv tobaksrøg, stærke lugte fra husholdningskemikalier eller parfume, allergener og visse fødevarer. Stress, forurening, støj, belysning og vejrændringer er andre mulige udløsere.

Genetik. Hovedpine, især migrænehovedpine, har en tendens til at opstå i familier. De fleste børn og teenagere (90%), der har migræne, har andre familiemedlemmer, der får dem. Når begge forældre har en historie med migræne, er der en 70% chance for, at deres barn også har dem. Hvis kun én forælder har en historie med disse hovedpine, falder risikoen til 25%-50%.

Gratis Screening

          hovedpine, migræne, spændingshovedpine, ondt i hovedet, stress hovedpine, behandling af hovedpine og migræne, klyngehovedpine, ondt i baghovedet, smerter i panden over øjnene, kronisk hovedpine

Osteopatisk behandling af hovedpine Hvad er migræne, Ondt i hovedet?