Osteopatisk behandling Rygsmerter 

Ryggen er en stærk struktur, som har mange funktioner. Den har styrken til at kunne holde os stående, gående, løfte og løbe. Ryggen er meget kompleks, da den er centrum for vores centrale nervesystem. Udover at være et værn mod skade på det centrale nervesystem skal ryggen også kunne bevæge sig i stort alle bevægeretninger.  

Rygsmerter kan være multifaktorielle, da ryggen er påvirket af mange strukturer.  Det vil kunne påvirke ryggen og dens strukturer, hvor man står tilbage med en diskus prolaps, smerter i ischias nerven og dens forløb ned i benet.

BOOK EN TID Gratis screening
Rygsmerter - hold i ryggen - Osteopatisk behandling - OsteoDanmark

RYGSØJLENS KURVER

Din rygsøjle buer normalt, så din lænd er buet, midt på ryggen er den afrundet og din nakke er buet. Tyngdepunktet falder lige gennem din rygsøjle gennem ryghvirvlerne, som er designet til at acceptere belastningen. Når den er optimalt placeret, er der balance mellem de bløde væv og strukturer på for- og bagsiden af din krop. Et fald på halebenet (blære, menstruationsproblemer) eller et piskesmæld (nervesmerter, hjernerystelse) kan resultere i akutte nakke- og rygsmerter, men vil over tid kunne skabe affladning eller overdrivelse af en spinalkurve, der ændrer tyngdelinjen, hvorefter der vil ske unødig stress på flere strukturer over tid, som vil begynde at give rygsmerter. 

DISKUSPROLAPS OG PÅVIRKNING AF NERVER

Der er diskusskiver mellem hvirvlerne. Nerver passerer fra rygmarven gennem en kanal på hvert rygniveau for at forsyne muskler og organer. En postural ubalance kan føre til led degeneration i rygsøjlen eller hofterne, diskusprolaps, diskusprotusion, og en afklemning af nerver vil kunne føre til øget- eller nedsat tonus i muskulatur omkring ryg eller underekstremitet.  

Osteopati - OsteoDanmark - Aalborg - Hjørring

BEVÆGELIGHED OG PÅVIRKNING

Begrænset bevægelighed segmentært i ryggen og dårlig kropsholdning kan påvirke fordøjelsen, blæren og skabe forskellige problematikker. Ved at sørge for at der er god bevægelighed og minimer restriktioner og nedsat bevægelighed kan man også forhindre et ændret nervesignal til organer. Hvis ændret sensorik eller motorik er overset og langvarig, kan der med tiden opstå organdysfunktion. Organet sender et misfortolket signal tilbage til rygsøjlen, hvilket øger muskeltonus og herigennem vil give en segmentært restriktion og nedsat bevægelighed. Det er en selvforstærkende cyklus, funderet på reflekser.  

RYGGEN – COLUMNA VERTEBRALIS

Ryggen eller “Columna vertebralis består af 7 cervikale (nakke), 12 torakale (brystryg) og 5 lumbale ryghvirvler (lænderyg). Undtaget niveauet mellem første og anden cervikale hvirvel er alle hvirvellegemer forbundet med nabohvirvelen med tre artikulationer: Discus intervertebralis, der er interponeret mellem to nabo corpora, og to parrede facetled, der tilsammen danner et bevægelsessegment. Dette danner fundamentet for stabilitet i ryggen, som herudover har ligamenter og muskler som omslutter og gør ryggen stærk og stabil. Ryggen danner tilslutning fra hoved til hale, occiput til sacrum 

MOTORIK OG SENSORIK

Da ryggen er centrum for vores centrale nervesystem, som går fra hjernen og ned i rygsøjlen via medulla spinalis, som ligger godt beskyttet i forarmen vertebrale centralt i ryggen, vil ryggen optage en stor del sensorisk feedback fra vores muskuloskeletale system og giver ligeså vel motorisk signal til vores muskuloskeletale system. Allerede her er ryggen meget udsat, ud fra den mængde sensoriske og motoriske signaler den modtager og frigiver.  

Udover at optage sensorisk og afgive motorisk signal fra og til det muskuloskeletale system, er vores centrale nervesystem koblet med sensoriske- og motoriske signaler fra og til vores organsystem.  

SENSORISK – KAN GIVE RYGSMERTER

Har man, i sit organsystem, et funktionelt problem omkring et organ, som sender for meget sensorik, vil dette kunne have en indflydelse på ryggen, lokalt og globalt. Lokalt i forbindelse med øget muskel tonus og globalt da resten af ryggen vil forsøge at kompensere for den restriktion som vil opstå.  

Typiske diagnoser  

OSTEOPATISK BEHANDLING

Osteopatisk behandling af rygsmerterne, vil lede og lokalisere den smertegivende struktur, og herefter lede efter årsagen til det der giver smerten eller symptomet. Årsagerne kan være mange og er vidt forskellige.
Her vil man adressere dette, så problemet lindres eller helt forsvinder og ikke vender retur. 

Dette kan være ved kroniske rygsmerter, akut opstået rygsmerter. 

Lændegener, der fungerer som symptomer og konsekvenser af underliggende problematikker, omfatter blandt andet menstruationssmerter. Udforsk mekanismen bag dette symptom ved at læse vores blog, hvor vi nøje analyserer den underliggende mekanisme. 

1. del Menstruationssmerter