Tarmsygdomme

Tarmen og dens mikrobiom

også kendt som mikrobiomet, udgør en afgørende komponent af en persons overordnede sundhed og trivsel. Ubalancer i tarmmikrobiomet, kendt som dysbiose, kan give anledning til forskellige sygdomme og sundhedsproblemer. En tilstand kaldet “gennemtrængelig tarm” eller “øget tarmpermeabilitet” opstår, når slimhinden i tarmen bliver beskadiget, hvilket tillader skadelige stoffer at trænge ind i blodbanen. Dette kan resultere i betændelse og øget sårbarhed over for infektioner.

Crohn’s sygdom

Crohn’s sygdom og colitis ulcerosa er begge inflammatoriske tarmsygdomme (IBD), der påvirker tyktarmen. Crohn’s er en kronisk tilstand, der forårsager betændelse i fordøjelseskanalen, mens colitis ulcerosa er en type IBD, der fører til betændelse og sår i tyktarmen og endetarmen. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber tyndtarmen ved indtagelse af gluten.

Irritabel tyktarm – IBS

Irritabel tyktarm (IBS) er en almindelig tilstand, der påvirker tyktarmen og kan medføre symptomer som mavesmerter, oppustethed og ændringer i tarmbevægelser. Selvom årsagen til IBS ikke er fuldt forstået, antages det, at det kan være relateret til ubalance i tarmmikrobiotaen og unormal muskelaktivitet i tarmen.

Mangel på Enzymer

Mangel på enzymer, såsom laktase, som normalt dannes i bugspytkirtlen, kan også have indvirkning på tarmen og føre til symptomer som diarré og oppustethed. Infektioner, såsom Clostridium difficile (C. diff) og Helicobacter pylori (H. pylori), kan også udløse tarmproblemer. Malabsorption, hvilket indebærer, at kroppen ikke er i stand til at optage næringsstoffer fra maden korrekt, kan også medføre forskellige sundhedsproblemer.

Det er vigtigt at nævne at dette blot er nogle mulige kategorier på mulige forklaringer på mavesmerter.
Hvis man har en intolerence eller oplever mavesmerter, så skal man først tage kontakte til egen læge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *