1. del Menstruationssmerter

Næsten alle kvinder er ramt af en gynækologisk tilstand eller infektion på et tidspunkt i sit liv. Menstruationssmerter - også kendt som dysmenorrhea er en af ​​de hyppigste gynækologiske lidelser. Forekomsten af ​​dysmenorrhea blev fundet i op til 97 % af 106 undersøgelser, hvor 125249 kvinder var inkluderet (Ruffini et al., 2016, Latthe et al., 2006).

Primær dysmenorrhea manifesterer sig i forskellige symptomer, fra mave-, lår- eller rygsmerter under en menstruationsperiode. For kvinder i alderen 17-24 år er den rapporterede frekvens mellem 67 % og 90 %, og symptomer kan føre til social udeblivelse blandt kvinderne og kan forårsage fravær fra arbejde eller skole, aktivitet og sport (Ruffini et al., 2016). Primær dysmenorrhea består af smertefulde kramper, der ledsager menstruation i fravær af nogen underliggende abnormitet, såsom endometriose eller PCOS (Barcikowska et al., 2022). Smerter varer typisk 8 til 72 timer og opstår normalt med begyndelsen af ​​menstruation. Andre symptomer kan omfatte hovedpine, diarré, træthed, kvalme eller opkastning. Udover fysisk sundhed kan dysmenorrhea forringe unge kvinders livskvalitet og produktivitet. Tidligere undersøgelser har vist, at primær dysmenorrhea betragtes som en af ​​de førende årsager til fravær fra skole eller arbejde (Itani et al., 2022a). Familiehistorie kan hjælpe med at skelne primær fra sekundær dysmenorrhea. Patienter med en familiehistorie med endometriose er relativt mere tilbøjelige til at have sekundær dysmenorrhea (Osayande & Mehulic, 2014). Den mest almindeligt anvendte metode til behandling af dysmenorrhea er farmakologisk behandling. Det er ofte non-steroid anti inflammatoriske lægemidler (NSAIDS).
Uønskede bivirkninger af NSAID'er omfatter fordøjelsesbesvær eller maveslimhinde problemer og andre patologier. Nogle kan opleve med indtagelse af NSAID, hovedpine eller døsighed og øget træthed (Marjoribanks et al., 2003).

På grund af manglen på klinisk evidens bliver gynækologiske og obstetriske tilstande behandlet lægeligt og suppleret mede "alternative" behandlingstilgange. Blandt dem er osteopati. Osteopater integrerer al videnskabelig viden med det ultimative mål, at observere kroppen som helhed (Bordoni & Escher, 2021a). Osteopati er en bred vifte af komplementær medicin, som gennem specifikke palpatoriske aspekter finder den såkaldte somatiske dysfunktion, og søger efter den "forringede eller ændrede funktion af beslægtede komponenter i det somatiske system: Skelet, arthrodial, myofascial og deres relaterede vaskulære, lymfatiske og neurale elementer”, for at drive behandlingen (Ruffini et al., 2022).

En menstruationscyklus er karakteriseret ved en cyklisk hormonændring, der reguleres af et komplekst feedback-system via hypothalamus-hypofyse-gonadel (HPG-aksen). Cyklus starter ved, at hypothalamus frigiver gonadotropin-frigivende hormon til hypofysen. Hypofysen udskiller derefter to hormoner, Follikulært stimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Dette forårsager vækst og modning af folliklerne i æggestokken og sekretion af østrogen og progesteron (Messinis et al., 2014).

Menneskets menstruationscyklus kan opdeles i tre faser. Den første halvdel af en cyklus består af menstruation, kaldet follikulær fase, hvor østrogen stiger. Anden halvdel af cyklussen kaldes midtcyklus. Midt i cyklussen udskiller ægløsningsfolliklen store mængder østradiol, som øger det luteiniserende hormon. I den sidste fase, lutealfasen, hvor progesteronsekretion finder sted, og hvis der ikke forekommer befrugtninger, ca. 3 dage før menstruationsblødningens begyndelse, falder niveauet af progesteron, som en reaktion på ægget, der ikke blev befrugtet og corpus lutheum holder op med at producere progesteron (Messinis et al., 2014). Et lavere niveau af progesteron forårsager frigivelse af acidfosfatase og lytiske enzymer, der er til stede i cytoplasmaet. Disse enzymer forårsager frigivelsen af ​​prostaglandiner. Et fald i progesteron bidrager til endometriets inflammatoriske respons og i sidste ende til menstruationsblødninger, da endometriummets indre lag bliver spildt, og en livmodersammentrækning vil hjælpe med at komme af med det. En menstruationscyklus varer 24-35 dage, i gennemsnit 28 dage (Barcikowska et al., 2020, Messinis et al., 2014).

Ætiologien af ​​primær dysmenorrhea er stadig oppe til debat (Marjoribanks et al., 2003). Klinisk forskning og eksperimenter tyder på, at primær dysmenorrhea skyldes udskillelsen af ​​prostaglandin fra livmoderens indre livmoderslimhinde. Undersøgelser har fundet, i endometrium fra kvinder, med dysmenorrhea indeholder større mængder prostaglandiner i endometriet, end fra kvinder uden dysmenorrhea (Saeed, n.d.). Prostaglandin produceres især i lutealfasen af ​​cyklussen 2-3 dage før menstruationen indtræffer (Messinis et al., 2014).

Prostaglandiner har mange forskellige funktioner, som gør dem interessante. For det første har de en kardiovaskulær effekt, hvor Prostaglandin E2 (PGE2) er en vasodilator og har en afslappeende eeffekt på muskulatur, myometriet i livmoderen. Prostaglandin F2Alpha (PGF2a) virker som en vasoconstriktor, og øger livmoderens tonus og kan forårsage kontraktion af livmoderen. Adskillige undersøgelser, der målte prostaglandinkoncentrationer i lutealfasen og rapporterede et signifikant skift i PGF2a- og PGE2-forholdet, der understøtter PGF2a, er ofte blevet rapporteret (Saeed, n.d.). Disse fund er i overensstemmelse med den øgede lokale vasoconstriktive aktivitet, som kan forklare kramper eller hypoxi symptomer i maveregionen (Itani et al., 2022). Endvidere er koncentrationer af prostaglandiner i blodet, taget i løbet af en periode, signifikant højere hos kvinder med dysmenorrhea end hos kvinder uden smerter i forbindelse med deres periode (Saeed, n.d.).

Hvorfor lændesmerter i relation til mentruation? 
I 1907 observerede osteopatisk forsker Louisa Burns, at "en meget vigtig, hvis ikke den eneste, vej for viscerosensoriske impulser kommer ind i rygmarven gennem dens bagerste rødder." (Bath & Owens, 2022). Mekanismen, hvorved visceral smerte kan opleves i somatiske strukturer, synes at involvere en neural konvergens. Sympatiske nerver, der giver visceral information, konvergerer med somatiske nerver i det dorsale horn. En bevidst smertefornemmelse kan misforstås som hidrørende fra somatiske strukturer (Moshiree et al., 2006).
Somatisk dysfunktion er defineret som en svækket eller ændret funktion af relaterede komponenter i det somatiske system. Her er inkluderet skelet-, arthrodiale, myofasciale strukturer og relaterede vaskulære, lymfatiske og neurale elementer (Bath & Owens, 2022).
De indre bækkenorganer modtager nerveforsyning fra det autonome nervesystem, sympatisk og parasympatisk. Sympatisk innervation T11-T12, gennem den hypogastriske plexus. Den parasympatiske forsyning er fra S2-S4 (Ameer MA, 2022). Med anatomisk viden og teorien om visceral indflydelse på det somatiske system, kan det være en viscerosomatisk refleks, der opstår under primær dysmenorrhea, hvilket forårsager lænderygsmerter. Forårsaget af supplerende kontraktion og vasoconstriktion omkring livmoderen, hvilket kan forårsage hypoxi i livmoderens myometrium, hvilket skaber et afferent signal til rygmarven, der danner et hyperaktivt segment (Ricciotti & Fitzgerald, 2011). Et hyperaktivt segment vil skabe hypertonicitet i musklerne omkring segmentet og påvirke musklernes tonicitet, og herved mobilitet omkring det segment (Bath & Owens, 2022).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *