Hjernerystelse – Commotio

Hjernerystelse - Osteopati
Hjernerystelse – Post Commotio Syndrom (PCS)

Hvert år lider 25.000 mennesker i Danmark af en akut hjernerystelse. De fleste tilfælde af hjernerystelse findes i alderen 15-25 år, og det er angivet, at 1 % af alle skadestuebesøg relateret til fodbold og håndbold skyldes hjernerystelse (Pinner et al., 2003). Mange af disse patienter kommer sig hurtigt, men ca. 10 % af disse hændelser udvikler post-commotio-syndrom (PCS), som er hjernerystelsessymptomer, der varer ved i mere end 3 måneder (Permenter et al., 2022).

Udtrykket “hjernerystelse” blev først angivet af Hippokrates (460-370 f.Kr.) i de hippokratiske skrifter. I begyndelsen blev der ikke skelnet mellem de forbigående virkninger af hjernerystelse og alvorlig traumatisk hjerneskade, og den første klare separate erkendelse af hjernerystelse blev lavet af den persiske læge, Rhazes, i det 10. århundrede. Rhazes definerede hjernerystelse som en unormal fysiologisk tilstand snarere end en alvorlig hjerneskade (McCrory og Berkovic, 2001). I dag er der stadig ingen konsensus om definitionen af ​​hjernerystelse mellem de forskellige

Den osteopatiske tilgang til patienter, der lider af hjernerystelse, skal mange faktorer tages i betragtning, såsom symptomer, sygehistorie, kropssystemer, og flere tests er fundamentale (Zwibel et al., 2018). Med hensyn til sikkerhed er en neurologisk undersøgelse inklusive test af kranienerverne elementær (Zwibel et al., 2018).

Da en hjernerystelse opstår traumatisk, skal osteopaten udelukke intrakraniel blødning, kraniale- eller cervicale frakturer og øvre cervical ustabilitet (Kong et al., 2019)

Almindeligvis undersøges og behandles de kraniosakrale, viscerale og parietale systemer, der respekterer de 4 osteopatiske principper, men tilgangen har individuelle forskelle mellem osteopater (Faao et al., 1994).

Læs mere om osteopatisk tilgang og behandling via https://osteodanmark.dk/hjernerystelse/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *