Hvad er den aktuelle evidens for osteopati i forhold til personer, der lider af gastroøsophageal Refluks Sygdom (GERD)? Del 1

Refluks og mavesmerter, Gastroøsophageal reflukssygdom (GERD) er en almindelig sygdom i den vestlige verden og er forbundet med symptomer som halsbrand og sure opstød forårsaget af en unormal tilbageløb af maveindhold i den distale spiserør og sommetider endda videre til mundhulen (Badillo, 2014). GERD defineres som "en tilstand, der udvikler sig, når tilbageløb af maveindhold forårsager generende symptomer og/eller komplikationer" (Vakil et al., 2006; Fass, 2021). De mest almindelige årsager til GERD inkluderer afslapning af den nedre spiserør muskel (sphincther), hiatushernie, hæmning af diaphragma funktion, forkortelse af spiserøret og et positivt trykgradient mellem maven og spiserørsmundingen (Eguaras, 2019).

GERD kan opdeles i tre typer. Den mest almindelige type er non-erosive refluks sygdom (NERD), efterfulgt af erosiv esophagitis, og den mindst almindelige type er Barretts spiserør (Fass, 2021).

I Danmark er forekomsten af GERD 2,2 procent om året, og 22 procent af den voksne befolkning (40-65 år) lider af GERD (Hansen, 2009). I den vestlige verden synes sygdomsbyrden at stige (El-Serag, 2014).

De vigtigste konsekvenser for patienter, der lider af GERD, varierer fra milde symptomer til mere alvorlige symptomer som halsbrand, og det har en negativ indvirkning på livskvalitet og arbejdsproduktion (Badillo, 2014).

Risikofaktorer for udvikling af GERD hos voksne er arvelighed, alderdom, overvægt, rygning, graviditet.

Ifølge Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi varierer behandlingen af GERD fra patientoplysning (hovedforhøjelse under søvn, vægttab om nødvendigt, spisevaner og tobaksbrug), træningsterapi, medicin - ofte protonpumpeinhibitorer (PPI'er) og kirurgi (Havelund, 2018).

En anden form for konservativ behandling er manuel terapi. En form er osteopatisk manipulativ terapi (OMT), der adskiller sig fra andre manuelle terapier ved at behandle alle kroppens systemer (muskuloskeletale, neurologiske, vaskulære og metaboliske) på en systematisk måde. Aktuelle beviser tyder på, at Osteopati har en positiv effekt på at reducere symptomer på GERD. (Eguaras, 2019; Bjornas et al., 2016; Volokitin et al., 2022; Bjornas et al., 2017; Larsen et al., 2019; Lynen et al., 2022; Goyal et al., 2021; Diniz et al., 2014). 

Nedsat funktion af den nedre lukkemuskel i spiserør: 
Lower Esophageal Sphinchter og kruraldiaphragma skaber en højtrykszone over intra-gastrisk tryk og er anatomisk placeret i overgangen fra spiserøret til maven. Det forhindrer mavesyre i at migrere ind i det distale spiserør (Rosen & Winters, 2022). Under normale forhold er LES tonisk kontraheret og tillader ikke passage af maveindhold. Ved synkning udløses LES og kruraldiaphragma og slapper af, hvilket tillader føde at passere via peristaltik. Efter cirka 5 sekunder vender LES tilbage til den normale tone på 15-30 mmHg (Rosen & Winters, 2022). I nærvær af en hiatus hernie kan herniens størrelse påvirke LES-trykket. Det er vist, at større hiatus hernier resulterer i en kortere LES og tillader derefter en større andel af syretilbagesvaling (Patti et al., 1996). Desuden skaber abdominal fedme et højt intra-abdominalt tryk, hvilket også kan føre til syretilbagesvaling og udvikling af en hiatus hernie (Fass et al., 2021).

"Den pludselige afslapning af den nedre lukkemuskel i spiserøret, der ikke forudgås af en synkning" (Fass et al., 2021) er den mest almindelige mekanisme bag gastroøsophageal reflukssygdom. Når dette er tilfældet, ledsages det også af hæmning af diaphragma. Det præcise fysiologiske mekanisme ved kort afslapning af den nedre spiserørsmuskel er ukendt. 

De inkluderede patienter i studierne skulle have fået diagnosticeret GERD ved en øvre gastrointestinal endoskopi udført af en gastroenterolog. Inklusionskriterierne for studierne var som følger: Begge køn, >18 år, da evidens indikerer, at GERD påvirker alle aldre (Yamasaki et al., 2018), en af følgende GERD-symptomer - retrosternal smerte, halsbrand, syre i munden og/eller epigastrisk smerte.

kig ind på vores underside - https://osteodanmark.dk/mavesmerter/ og book tid efter behov. 

Ref. 
Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. 

Vakil N, van Zanten SV, Kahrilas P, Dent J, Jones R; Global Consensus Group. The Montreal definition and classification of gastroesophageal reflux disease: a global evidence-based consensus. 

Fass R, Boeckxstaens GE, El-Serag H, Rosen R, Sifrim D, Vaezi MF. Gastro-oesophageal reflux disease

Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual- Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux

Bjornas KE, Reiertsen O, Larsen S (2016) Does Osteopathic Manipulative Treatment (OMT) have an Effect in the Treatment of Patients Suffering from Gastro Esophageal Reflux Disease (GERD)

Volokitin M, Song A, Peck MT, Milani S. Reduction and Resolution of a Hiatal Hernia Using Osteopathic Manipulative Treatment

Refluks og Mavesmerter - GERD - refluks symptomer - Ondt i maven - Osteopat - OsteoDanmark - Osteopatisk Behandling 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *