Som osteopater er vi interesseret i alle aspekter af dit barns sundhed. Vi begynder konsultationen med at tage en detaljeret historie, der dækker alle aspekter af sundhed og udvikling, fra graviditeten til konsultationen.

Dette efterfølges af en omfattende fysisk undersøgelse, der vurderer overordnet velvære og sundhed, se om dit barn følger sin udvikling, led, neuro-muskulær status og reflekser.

BOOK EN TID GRATIS SCREENING

Refluks forekommer hos også hos raske spædbørn, og kan opleves flere gange om dagen. Så længe din baby er sund og tilfreds og følger sin udvikling og tager på i vægt, så kan man være helt rolig. Tegnene og symptomerne på refluks er forskellige, og hver baby kan udtrykke sig forskelligt. Forældre kan typisk beskrive hvad der trigger refluksen og hvordan det ser ud. Er det lige efter måltider, er det fordøjet eller ufordøjet og er det små eller store mængder af deres maveindhold der kommer op.

Årsagen skal typisk findes i vores lukkemuskel (sphincter) i den nedre del af spiserøret (Lower Esophageal Sphincter), som er hovedkomponenten i refluks. Lukkemusklen slapper af kortvarigt under peristaltik, i forbindelse med måltider og burde lukke efter endt måltid. Faktisk er de fleste refluks episoder forårsaget af forbigående afslapning af den nedre esophageal sphincter udløst efter mad.

Den nederste lukkemuskel er påvirket af flere ting. Den består af glat muskelfibre og er under autonom kontrol. I forbindelse med måltider, vil der være ”hæmmende” signaler, som får den nedre lukkemuskel til at slappe af, så mad kan passere. Den autonome del er styret af vores N. Vagus, som udspringer oppe fra nakken, hvorfor det er relevant at kigge på nakken.

Den ydre komponent består af vores diaphragma (crural diaphragm) og et ligament phrenoesophageal, som giver anatomisk støtte til den nedre sphincter og kan yderligere beskytte mod refluks. Her er mavens placering og ”tonus” omkring maven essentiel. Er der forhøjet tonus og dermed pres på maven, så vil refluks kunne forkomme. Dette kan skyldes diaphragma, oppe fra, og et øget bugtryk nedefra.

 

GRATIS SCREENING

Der er forskellige årsager til refluks

Fysiologisk refluks
I forbindelse med at baby vokser, vil maven hos baby ikke have udviklet sig endnu. Det betyder at den flydende kost, lettere kan få tilbageløb i spiserør og til munden.

Vigtigt ved denne form for refluks er at baby ikke virker utilpas og at de følger deres udviklingskurve i vægt.

Afysiologisk refluks
Denne form for refluks opleves måske mere volsomt hos forældre, da baby ofte er ked af det inden gylp og har det bedre bagefter. Årsagerne hertil er mange. Men kan blandt andet være spændinger i nakke og i mave.

Silent reflux eller Pseudo reflux
Baby vil her hele tiden søge bryst og amme, vil blive ked af at komme ned at ligge, da baby måske oplever halsbrand. Her kan opleves meget synken og rallen hos baby, da de forsøger at holde maveindholdet i maven.